Opcje drukowania:

Sernik świąteczny – piernikowy

Ilość porcji1 porcja

Piernikowy spód
 250 g kruchych ciasteczek piernikowych
 100 g roztopionego masła
Masa serowa
 350 g słodzonego mleka skondensowanego z puszki (niegotowanego)
 1 kg twarogu sernikowego
 6 jajek, oddzielnie żółtka od białek
 2 łyżki cynamonu
 1 łyżka imbiru
 skórka z jednej pomarańczy
Piernikowy spód
1

Ciasteczka pokruszyć na mąkę ja to zrobiłam za pomocą blendera

2

Do ciastek dodać roztopione masło i dokładnie wymieszać.

3

Przygotowaną masą wyłożyć dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Masa serowa
4

Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Na dno piekarnika umieścić naczynie z wodą. (serniki pieczone w kąpieli wodnej są idealnie równe)

5

Twaróg wymieszać mlekiem skondensowanym. cynamonem, imbirem i skórką pomarańczy.

6

Żółtka ucierać przez około 6 - 7 minut. Cały czas miksując (na zmniejszonych obrotach miksera) dodawać po łyżce masę serową.

7

Białka ubić na pianę i za pomocą łyżki połączyć z masą serową.

8

Masę wyłożyć na piernikowy spód i wstawić do piekarnika

9

Piec przez 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec sernik przez 30 minut. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy zamkniętych drzwiczkach przez 15 minut. Następnie stopniowo otwierać drzwiczki piekarnika, tak aby sernik długo i łagodnie się studził.

10

Po całkowitym wystygnięciu wstawić bez przykrycia do lodówki. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem z cynamonem. i polać sosem śliwkowo-czekoladowym.