Opcje drukowania:

Sernik pomarańczowy cappuccino

Ilość porcji1 porcja

Składniki na spód:
 1 ½ szklanki drobno posiekanych orzechów
 65 g ciastek owsianych zmielonych
 2 łyżki cukru
 3 łyżki stołowe masła, roztopionego
Składniki na masę serową:
 1 szklanka cukru
 450 g sera twarogowego 3-krotnie mielonego
 450 g mascarpone
 3 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej
 4 jajka
 ½ szklanki śmietany
 1 łyżka stołowa kawy cappuccino smak śmietankowy
 ¼ łyżeczki mielonego cynamonu
 ¼ szklanki soku z pomarańczy
 1 łyżeczka tartej skórki pomarańczy
 kawa cappuccino ( wg uznania )
1

Piekarnik podgrzewamy do 160º C na funkcji pieczenie góra i dół.

2

Formę do pieczenia o średnicy 22-cm formy wykładamy papierem do pieczenia i zewnątrz owijamy folią aluminiową (może wyciec trochę masła więc lepiej uchronić piekarnik i dom od dymu palącego się tłuszczu:)

3

W misce mieszamy orzechy, 2 łyżki stołowe cukru, zmielone ciastka oraz masło.

4

Mocno wgniatamy w dno przygotowaną masę na spód. Pieczemy 15 min. Wyciągamy z piekarnika.

5

Podnosimy temperaturę piekarnika do 230º C.

6

W dużym naczyniu starannie miksujemy dwa rodzaje sera, 1 szklankę cukru i mąkę. Dodajemy po jednym jajku, dobrze za każdym razem mieszając. Wlewamy śmietanę.

7

Do soku z pomarańczy wsypujemy kawę instant i cynamon; mieszamy, aż kawa się rozpuści. Stopniowo przelewamy sok z przyprawami do masy z sera i mieszamy wszystko do otrzymania jednolitego ciasta.

8

Ciasto wlewamy do formy na przygotowany wcześniej podkład. Całość pieczemy 10 minut. Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 140º i kontynuujemy pieczenie przez następną godzinę.  Ciasto studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.

9

Chłodzimy w lodówce przynajmniej 2-3h - najlepiej całą noc, po czym gotowy sernik posypujemy kawą cappuccino i dekorujemy połówkami orzechów.