Opcje drukowania:

Sernik kokosowy z lukrem ananasowym

Ilość porcji1 porcja

Składniki na spód:
 250 g ciastek owsianych
 ½ szklanki wiórków kokosowych
 100 g roztopionego masła
Składniki na masę serową:
 500 g sera tłustego 3-krotnie mielonego (można użyć masy sernikowej w wiaderku)
 250 g sera mascarpone (można pominąć i użyć zwykłego 3-krotnie mielonego sera tłustego)
 1 puszka mleka kokosowego
 1 szklanka drobnego cukru
 ½ szklanki wiórków kokosowych
 3 jajka
 1 skórka starta z jednej cytryny
 2 łyżki budyniu waniliowego (lub maki ziemniaczanej)
Składniki na lukier:
 1 ½ szklanki cukru pudru
 2 łyżki soku ananasowego (można zastąpić tylko sokiem z cytryny)
 1 łyżka soku z cytryny
 1 łyżeczka glukozy w proszku
Składniki na kwiaty z ananasa:
 1 ananasa
Przygotowanie spodu:
1

Dno formy o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Z zewnątrz formę owiń folią aluminiową.

2

Ciasteczka owsiane zmiksuj, dodaj do nich wiórki kokosowe i roztopione masło. Całość zagnieć.

3

Tak przygotowanym ciastem wyłóż dno formy mocno dociskając. Włóż do lodówki na 15-20 min.

Masa serowa:
4

Ser twarogowy i mascarpone wraz z cukrem ucieramy mikserem około 5 min.

5

Dodajemy powoli po jednym jajku.

6

Na koniec dodajemy skórkę startą z cytryny, odsączone mleko kokosowe (dodajemy tylko gęsta masę kokosową, wodę odlewamy) i wiórki. Szybko miksujemy.

7

Masę serową wylewamy na przygotowany i schłodzony spód.

8

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 C z funkcją grzania góra-dół i pieczemy 1 godzinę. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim sernik do momentu kiedy całkowicie wystygnie.

9

Wkładamy na noc do lodówki.

Lukier:
10

Cukier puder przesiej przez sito, cały czas ucierając dodawaj sok ananasowy i sok z cytryny. Ucieraj tak długo aż powstanie  gładki lukier. Pod koniec dodaj glukozę i dalej ucieraj.

11

Gotowy lukier wylej na schłodzony sernik

Kwiaty z ananasa:
12

Świeżego ananasa obierz i pokrój krajalnicą na cienkie 1 mm plastry.

13

Plastry ananasa przełóż na blachę wyłożona papierem do pieczenia.

14

Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 C i susz około 30 min. Po tym czasie wyjmij i wyłóż na kieliszki. Poczekaj aż ostygną. Jeżeli są jeszcze wilgotne wstaw je tak przygotowane jeszcze na chwile do piekarnika.