Dno formy o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Z zewnątrz formę owiń folią aluminiową.
Ciasteczka owsiane zmiksuj, dodaj do nich wiórki kokosowe i roztopione masło. Całość zagnieć.
Tak przygotowanym ciastem wyłóż dno formy mocno dociskając. Włóż do lodówki na 15-20 min.
Ser twarogowy i mascarpone wraz z cukrem ucieramy mikserem około 5 min.
Dodajemy powoli po jednym jajku.
Na koniec dodajemy skórkę startą z cytryny, odsączone mleko kokosowe (dodajemy tylko gęsta masę kokosową, wodę odlewamy) i wiórki. Szybko miksujemy.
Masę serową wylewamy na przygotowany i schłodzony spód.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 C z funkcją grzania góra-dół i pieczemy 1 godzinę. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim sernik do momentu kiedy całkowicie wystygnie.
Wkładamy na noc do lodówki.
Cukier puder przesiej przez sito, cały czas ucierając dodawaj sok ananasowy i sok z cytryny. Ucieraj tak długo aż powstanie gładki lukier. Pod koniec dodaj glukozę i dalej ucieraj.
Gotowy lukier wylej na schłodzony sernik
Świeżego ananasa obierz i pokrój krajalnicą na cienkie 1 mm plastry.
Plastry ananasa przełóż na blachę wyłożona papierem do pieczenia.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 C i susz około 30 min. Po tym czasie wyjmij i wyłóż na kieliszki. Poczekaj aż ostygną. Jeżeli są jeszcze wilgotne wstaw je tak przygotowane jeszcze na chwile do piekarnika.