Serek mascarpone, cukier, jajka i żółtko oraz kawę, skrobię kukurydzianą i ekstrakt mieszać mikserem aż dobrze się połączą.
Czekoladę posiekać na grube kawałki, zastawiając około 20 g do dekoracji.
Piekarnik nastawić na temperaturę 150 °C z funkcją grzania góra-dół. Przygotowaną masę wylać na schłodzony spód i piec 90 min. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik do momentu wystudzenia pieca.
Ciasto schłodzić w lodówce przez co najmniej 3 godziny, najlepiej przez całą noc.
Udekorować posypując kakao i kawałkami czekolady.
Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, z zewnątrz owinąć folią aluminiową. Masło roztopić.
W misce połączyć ze sobą pokruszone za pomocą malaksera ciasteczka , kakao, szczyptę soli i rozpuszczone masło.
Masę wyłożyć na dno przygotowanej tortownicy, dobrze docisnąć i włożyć do lodówki na czas przygotowanej masy serowej.