Podgrzać piekarnik do temperatury 150 ° C. Na spód piekarnika włożyć żaroodporne naczynie z ciepłą wodą.
Dno formę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem.
Do miski przesiać mąkę pszenną wraz z ziemniaczaną.
W drugiej misce wymieszać jogurt wraz z olejem. Następnie dodawać po kolei żółtka (białka odłożyć do ubicia).
Połączyć zawartość obu misek i dobrze wymieszać aby masa była jednolita.
Białka ubić za pomocą miksera przez 1 minutę na najwyższych obrotach, następnie zmniejszyć prędkość i dodawać po łyżce cukru na minutę.
Ubitą pianę z białek dodać do masy jogurtowej w trzech turach pamiętając, aby ją delikatnie mieszać.
Ciasto przelać do przygotowanej formy, lekko poruszać aby równo się rozłożyło.
Włożyć do piekarnika na środkową półkę i piec przez 60 minut.
2 MEDOTY STUDZENIA: 1 - wyłączyć piekarnik i studzić ciasto przy zamkniętych drzwiczkach. 2- wyjąć ciasto z piekarnika i opuścić z wysokości 20-30 cm następnie, kiedy ciasto przestygnie zdjąć obręcz i studzić do góry nogami, tzn do ciasta przyłożyć kratkę do studzenia i gwałtownie odwrócić - pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Ciasto schłodzić przez 2-3 godziny, najlepiej przez całą noc. Przed podaniem udekorować świeżymi owocami.
Porcji 8
* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.