Opcje drukowania:

Sernik jogurtowy lekko odchudzony

Ilość porcji1 porcja

 6 łyżek płatków owsianych
 2 łyżki mąki pszennej razowej
 ½ łyżeczki mielonego cynamonu
 6 łyżek cukru
 2 łyżeczki oleju kokosowego lub zwykłego oleju
 2 łyżeczki mleka
 150 g sera twarogowego 3-krotnie mielonego
 2 łyżki miodu
 1 jajko
 1 białko
 1 łyżeczka  ekstraktu z wanilii
 ½ łyżeczki świeżego soku z cytryny
 ½ szklanki zwykłego  jogurtu greckiego
 1 łyżka mąki
 50 g borówek
Składniki na sos:
 150 g jagód
 100 ml soku z pomarańczy
 3 łyżki cukru
 1 łyżka skrobi kukurydzianej
1

Piekarnik nastawić na temperaturę 180 C, przygotować formę do pieczenia o średnicy 15 cm wykładając ją papierem do pieczenia.

2

W misce malaksera zmiksować ze sobą płatki owsiane, cynamon, mąkę i 1 łyżkę cukru. Dodać olej i mleko  - całość dokładnie wymieszać. Mieszanką wyłożyć spód formy mocno ją dociskając do dna. Piec przez 15 minut aż nabierze złotego koloru.

3

W dużej misce utrzeć ze sobą ser, miód, pozostały cukier, jajko, białko oraz mąkę ziemniaczaną  aż wszystkie składniki się połączą. Na koniec Dodać jogurt, wanilię i sok z cytryny i ponownie wymieszać.

4

Masę wylać na podpieczony spód, dodać borówki i piec 1 godzinę w kąpieli wodnej (na dno piekarnika wyłożyć brytfankę z ciepłą wodą) w piekarniku nastawionym na temperaturę 160 C.

5

Sernik ostudzić w piekarniku, zdjąć obręcz i najlepiej włożyć na całą noc do lodówki.

Sos:
6

W rondelku podgrzać na małym ogniu jagody, sok i cukier, do momentu kiedy owoce będą miękkie.

7

W szklance rozpuścić skrobię z 2 łyżkami wody. Całość wlać do jagód i ciągle mieszając poczekać, aż zgęstnieje.