W rondelku zagotuj wodę z 1 łyżką białego octu winnego
Na talerzu wyłóż umytą roszponkę i liście kolendry oraz posiekana zielona cebulkę.
Przygotuj dressing mieszając w szklance olej, sok z cytryny, musztardę z sola i pieprzem - odłóż.
Kiedy woda się zagotuje, zmniejsz ogień. Jajko rozbij do szklanki. Gwałtownym ruchem przelej je do ciepłej lecz nie "bulgotającej" wody.
Białko formuj delikatnie łyżką nadając mu ładny kształt. Kiedy białko się zetnie gotuj jeszcze jajko ok 2-3 min na średnim ogniu podważając delikatnie od dołu aby nie przykleiło się do dna rondelka.
Wyjmij jajko łyżką cedzakową na ręcznik papierowy, osusz. Wyłóż na przygotowaną zieleninę i skrop przygotowanym dressingiem.
Porcji 1