Opcje drukowania:

Sałatka z roszponką i jajkiem w koszulce

Ilość porcji1 porcja

 1 jajko
 1 łyżka białego octu winnego
 1 garść roszponki
 1 garść listków kolendry
 1 łyżka oleju rzepakowego
 1 łyżka musztardy francuskiej
 1 łyżka soku z cytryny
 1 łyżka zielonej cebulki
 sól i pieprz
1

W rondelku zagotuj wodę z 1 łyżką białego octu winnego

2

Na talerzu wyłóż umytą roszponkę i liście kolendry oraz posiekana zielona cebulkę.

3

Przygotuj dressing mieszając w szklance olej, sok z cytryny, musztardę z sola i pieprzem - odłóż.

4

Kiedy woda się zagotuje, zmniejsz ogień. Jajko rozbij do szklanki. Gwałtownym ruchem przelej je do ciepłej lecz nie "bulgotającej" wody.

5

Białko formuj delikatnie łyżką  nadając mu ładny kształt. Kiedy białko się zetnie gotuj jeszcze jajko ok 2-3 min na średnim ogniu podważając delikatnie od dołu aby nie przykleiło się do dna rondelka.

6

Wyjmij jajko łyżką cedzakową na ręcznik papierowy, osusz. Wyłóż na przygotowaną zieleninę i skrop przygotowanym dressingiem.

Wartości odżywcze

Porcji 1