Opcje drukowania:

Sałatka z pieczonego kalafiora

Ilość porcji4 porcjeCzas Przygotowania10 minutCzas pieczenia25 minutCałkowity czas45 minut

 1 kalafior
 1 łyżki oliwy z oliwek
 ½ awokado
 2 łyżki jogurtu
 2 łyżki musztardy Dijon
 2 łyżki soku z ogórków kiszonych
 2 łodygi selera naciowego
 ½ czerwonej cebuli
 3 łyżki koperku
 2 jajka na twardo
 ½ łyżeczka słodkiej papryki
 2 ogórki kiszone
 sól i pieprz do smaku
1

Piekarnik rozgrzać do 200 ° C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

2

Kalafior podzielić na małe różyczki, skropić oliwą i oprószyć sola i pieprzem. Przełożyć na przygotowana blaszkę i piec 15-20 minut, aż kalafior stanie się miękki. Odłożyć do ostygnięcia.

3

W misce przygotować sos poprzez zmiksowanie, awokado, jogurtu, musztardy i sok z ogórków kiszonych.

4

Do dużej miski przełożyć wystudzony kalafior, dodać posiekany w talarki seler naciowy, pokrojona w kosteczkę czerwoną cebule i ogórki kiszone oraz jajka.

5

Dodać przygotowany sos i całość delikatnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Udekorować posiekanym koperkiem oraz posypać z wierzchu słodka papryką.

Wartości odżywcze

Porcji 4