Opcje drukowania:

Sałatka z grillowanym kurczakiem

Ilość porcji4 porcjeCzas Przygotowania10 minutCałkowity czas10 minut

Na dressing:
 ½ szklanki oleju rzepakowego
 2 łyżeczki skórki pomarańczowej
 ¼ szklanki świeżego soku pomarańczowego
 2 łyżki soku z cytryny
 2 łyżki miodu
 2 łyżeczki musztardy Dijon
 1 szczypta soli
 1 łyżeczka nasion chia
Na sałatkę:
 400 g piersi kurczaka z grilla
 250 g szpinaku baby
 2 średnie awokado
 1 szklanka sera feta
 ¾ szklanki migdałów
 ¾ szklanki suszonej żurawiny
 1 szczypta soli
1

Wszystkie składniki marynaty wymieszać ze sobą.

2

Na patelni podprażyć uprzednio posiekane migdały ze szczyptą soli przez około 4 minuty. Odstawić i ostudzić.

3

W dużej misce wyłożyć szpinak, na niego wyłożyć pokrojone w paski mięso grillowanej piersi kurczaka, pokrojone w kostkę awokado, pokruszony ser feta, żurawinę i podprażone migdały.

4

Całość polać przygotowanym dressingiem. Podawać natychmiast.

Możliwości:
5

♥ zamiast szpinaku można użyć dowolnej zielonej sałaty

6

♥ mięso kurczaka można zastąpić np. grillowanym łososiem lub warzywami

7

♥ migdały można zastąpić słonecznikiem, a chia w dressingu - makiem

Wartości odżywcze

Porcji 4