Opcje drukowania:

Sałatka z czarnej soczewicy

Ilość porcji6 porcjiCzas Przygotowania50 minutCałkowity czas2 godziny

 200 g czarnej soczewicy beluga
 1 brokuł
 200 g pomidorków koktajlowych
 1 garść słonecznika łuskanego
 1 garść pestek dyni
 1 starty ser Pecorino
 4 łyżki oliwy z oliwek
 1 łyżka soku z cytryny
 1 łyżka musztardy ostrej
 sól i pieprz
 1 świeży szczypiorek
1

Do gotującej się wody wsypać 180 g soczewicy (uprzednio namoczonej). Gotować ok. 40 min. Wyjąć i ostudzić. (uwaga soczewicę solimy pod koniec gotowania!)

2

Brokuł pokroić na różyczki i gotować w osolonej wodzie przez 4 minuty. Ostudzić.

3

Na patelni podprażyć pestki dyni i słonecznik z odrobiną soli. Odstawić i wystudzić.

4

Przygotować dressing. Wymieszać razem oliwę z oliwek, sok z cytryny, musztardę. Doprawić solą i pieprzem.

5

Soczewicę, brokuły, przekrojone w pól pomidorki umieścić w dużej misce. Dodać podprażony słonecznik, dynię oraz dressing. Całość wymieszać.

6

Podawać obficie posypane serem Pecorino

Możliwości:
7

zamiast soczewicy można użyć kaszy bulgur lub komosy ryżowej

8

ser Pecorino można zastąpić parmezanem

Wartości odżywcze

Porcji 6