Do gotującej się wody wsypać 180 g soczewicy (uprzednio namoczonej). Gotować ok. 40 min. Wyjąć i ostudzić. (uwaga soczewicę solimy pod koniec gotowania!)
Brokuł pokroić na różyczki i gotować w osolonej wodzie przez 4 minuty. Ostudzić.
Na patelni podprażyć pestki dyni i słonecznik z odrobiną soli. Odstawić i wystudzić.
Przygotować dressing. Wymieszać razem oliwę z oliwek, sok z cytryny, musztardę. Doprawić solą i pieprzem.
Soczewicę, brokuły, przekrojone w pól pomidorki umieścić w dużej misce. Dodać podprażony słonecznik, dynię oraz dressing. Całość wymieszać.
Podawać obficie posypane serem Pecorino
zamiast soczewicy można użyć kaszy bulgur lub komosy ryżowej
ser Pecorino można zastąpić parmezanem
Porcji 6