Opcje drukowania:

Sałatka z czarnej soczewicy z kremem cytrynowym i miętą

Ilość porcji4 porcje

 150 g czarnej soczewicy beluga
 250 g jogurtu greckiego
 5 garści rukoli
 2 ząbki czosnku
 1 ugotowany burak (1szt = 50g)
 60 g orzechów włoskich
 1 cebula
składniki dressingu
 3 łyżeczka musztardy
 1 łyżeczka miodu
 3 łyżki oliwy z oliwek
 1 cytryna
 sól i pieprz
 dodatkowo: świeża mięta
1

Ugotowaną soczewicę wymieszać z posiekaną drobno cebulą, oraz pokrojonym w kostkę burakiem i posiekanymi orzechami oraz rukolą.

2

Przygotować dressing poprzez wymieszanie oliwy, skórki startej z całej cytryny, odrobiny soku z cytryny(ok 1 łyżeczka), musztardą, miodem oraz solą i pieprzem.

3

Jogurt wymieszać w osobnej miseczce ze skórką startą z cytryny, wyciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą i pieprzem.

4

Dressingiem polać soczewicę i całość wymieszać. Na talerze wyłożyć przygotowany jogurt i na każdy przygotowaną sałakę. Na wierzch posypać miętą.

możliwości
5

można użyć soczewicy zielonej lub czerwonej

6

można użyć dowolnych orzechów

Wartości odżywcze

Ilość 827g

Porcji 4


Ilość na porcję
Kalorie 370
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 24.7g38%
Węglowodany 27g9%

Błonnik pokarmowy 2.7g11%
Białko 12.25g25%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.