Opcje drukowania:

Sałatka z brokułów

Ilość porcji3 porcjeCzas Przygotowania5 minutCałkowity czas15 minut

 1 brokuł
 2 garście migdałów
 1 ząbek czosnku
 1 łyżeczka oliwy
 1 garść sera typu parmezan
 1 świeży szczypiorek
 1 mała sałata rzymska
Na dressing:
 4 łyżki oliwy z oliwek
 ¾ łyżeczki kurkumy w proszku
 1 łyżeczka musztardy francuskiej
 1 sok z ½ limonki
 1 łyżeczka miodu
 szczypta soli i czarnego pieprzu
1

Wszystkie składniki dressingu wymieszać ze sobą i odstawić na czas przygotowania sałatki.

2

Brokuł podzielić na różyczki (usuwając twarde łodygi). W głębokiej, rozgrzanej patelni obsmażyć go na łyżeczce oliwy wraz z wyciśniętym przez praskę czosnkiem przez około 4 minuty. Odłożyć zawartość do miski.

3

Na tej samej patelni podprażyć posiekane migdały i dodać je do brokułów.

4

Całą sałatkę polać przygotowanym dresingiem, dodadać posiekaną sałatę rzymską i wymieszać. Na koniec posypać obficie parmezanem i szczypiorkiem.

Wartości odżywcze

Porcji 0