Opcje drukowania:

Sałatka z arbuzem

Ilość porcji3 porcjeCzas Przygotowania10 minutCałkowity czas10 minut

 1 zielony ogórek
 700 g arbuza
 100 g sera feta
 1 czerwona cebula
 garść świeżej mięty (najlepiej czekoladowa)
 Sok z 1 limonki
 orzeszki piniowe
 2 łyżki oliwy z oliwek
1

Cebule pokroić w talarki i lekko rękami naciskając w środek zrobić krążki cebuli.

2

Umieścić w misce i zalać zimną wodą – to gwarantuje, że będzie łagodna, chrupka i soczysta.

3

Orzeszki piniowe podprażyć na złoto na patelni.

4

Arbuza pokroić w kostkę usuwając pestki i włożyć do miski.

5

Ogórka przeciąć wzdłuż, za pomocą łyżeczki usunąć gniazda nasienne i pokroić w talarki.

6

Dodać go do arbuza wraz z odcedzoną czerwoną cebulą, posiekaną miętą i pokruszoną fetą. Całość skropić sokiem z limonki, oliwą, posypać orzeszkami i bardzo delikatnie wymieszać.

Wartości odżywcze

Ilość 1055g

Porcji 0


Ilość na porcję
Kalorie 274
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 17.3g27%
Węglowodany 23.3g8%

Błonnik pokarmowy 1.3g6%
Białko 8.3g17%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.