Opcje drukowania:

Sałatka do pracy w słoiku

Ilość porcji2 porcjeCzas Przygotowania5 minutCałkowity czas10 minut

Prosto i pysznie!

Składniki na dressing
 2 łyżki oliwy z oliwek
 1 sok z cytryny
 1 łyżeczka musztardy Dijon
 1 łyżeczka syropu klonowego
 Sól i pieprz do smaku
Składniki wypełnienia
 1 szklanka ciecierzycy z puszki
 1 zielony ogórek
 2 czerwone papryki
 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
 1 pęczek pietruszki
 4 garście rukoli
Sposób przygotowania
1

Czerwoną cebulę obrać i pokroić w piórka, zalać zimną wodą aby złagodzić jej smak.

2

Przygotować dressing poprzez wymieszanie ze sobą wszystkich składników.

3

Przelać dressing do dwóch słoików.

4

Następnie wykładać ciecierzycę, dowolnie pokrojony ogórek, paprykę pokrojoną w kostkę, odcedzone piórka cebuli, ugotowaną kasze jaglaną, posiekaną pietruszkę oraz rukolę.

5

Przed podaniem wyłożyć do miski i całość wymieszać lub zapakować do większego słoika tak aby pozostawić miejsce na wymieszanie.

Możliwości
6

można użyć dowolnej kaszy lub np. komosy ryżowej

7

można użyć dowolnych warzyw np. pomidorów, cukinii, marchewki

8

można użyć dowolnej sałaty np. rzymskiej, roszponki czy masłowej

Wartości odżywcze

Porcji 2


Ilość na porcję
Kalorie 370
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 18g28%
Węglowodany 45g15%
Białko 11g22%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.