Ryż gotować przez 10 minut w gorącej osolonej wodzie. Odcedzić. Zostawić na sitku.
Na patelni rozpuścić masło wraz z brązowym cukrem. Dodać pokrojone w talarki jabłko, cynamon i obsmażyć wszystko około 4-5 min. Przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego (ja piekłam w żeliwnej patelni o średnicy 21 cm).
Mleko wymieszać z żółtkami, cukrem, szczyptą soli, dodać ziarenka świeżej wanilii i szczyptę gałki muszkatołowej. Do mikstury dodać ryż. Wszystko dokładnie wymieszać.
Przelać masę na podprażone jabłka.
Białka ubić na sztywną pianę dodając po łyżce cukru na minutę.
Ubitą pianę wyłożyć na ryż. Zapiekać w piekarniku nastawionym na temperaturę 160 C przez około 25-30 min. (pozostawić w wyłączonym piekarniku jeszcze przez 10 min)Podawać na ciepło.
Porcji 0