Opcje drukowania:

Ryż zapiekany z jabłkami i bezą

Ilość porcji4 porcje

Składniki na ryż:
 1 szklanka ryżu Arborio (do risotto)
 ¾ szklanki mleka
 2 żółtka (można pominąć)
 1 laska wanilii
 2 łyżki cukru
 1 szczypta gałki muszkatołowej
 1 szczypta soli
Składniki na karmelizowane jabłka:
 2 jabłka
 2 łyżki masła
 4 łyżki  cukru trzcinowego
 ½ łyżeczki cynamonu
Składniki na bezę:
 2 białka
 ¾ szklanki cukru
1

Ryż gotować przez 10 minut w gorącej osolonej wodzie. Odcedzić. Zostawić na sitku.

2

Na patelni rozpuścić masło wraz z brązowym cukrem. Dodać pokrojone w talarki jabłko, cynamon i obsmażyć wszystko około 4-5 min. Przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego (ja piekłam w żeliwnej patelni o średnicy 21 cm).

3

Mleko wymieszać z żółtkami, cukrem, szczyptą soli, dodać ziarenka świeżej wanilii i szczyptę gałki muszkatołowej. Do mikstury dodać ryż. Wszystko dokładnie wymieszać.

4

Przelać masę na podprażone jabłka.

5

Białka ubić na sztywną pianę dodając po łyżce cukru na minutę.

6

Ubitą pianę wyłożyć na ryż. Zapiekać w piekarniku nastawionym na temperaturę 160 C przez około 25-30 min. (pozostawić w wyłączonym piekarniku jeszcze przez 10 min)Podawać na ciepło.

Wartości odżywcze

Porcji 4