Opcje drukowania:

Rozgrzewająca zupa z warzywami i ryżem

Ilość porcji7 porcjiCzas Przygotowania15 minutCałkowity czas45 minut

Pożywna i pyszna!

 2 łyżki oliwy z oliwek
 1 cebula
 4 ząbki czosnku
 750 ml bulionu warzywnego
 ¾ szklanki ryżu brązowego
 200 g pieczarek (najlepiej brązowych crimini)
 1 szklanka mrożonej marchewki z groszkiem
 2 łodygi selera naciowego
 1 batat
 2 liście laurowe
 4 ziarna ziela angielskiego
 2 łyżki masła
 2 łyżki mąki pszennej
 1 ½ szklanki mleka
 2 garście rukoli
 2 garście jarmużu
 1 łyżeczka przyprawy curry
 sól i pieprz
1

W dużym garnku rozgrzać oliwę i obsmażyć na niej drobno pokrojoną w kostkę cebulę (na średnim ogniu). Po 3 minutach dodać do niej wyciśnięty przez praskę czosnek i smażyć kolejne 2 minuty.

2

Następnie dodać ryż, marchewkę z groszkiem, pieczarki i seler naciowy pokrojone w talarki oraz bataty w kostkę, liście laurowy, ziele angielskie i przyprawę curry. Wszystko smażyć 2 minuty.

3

Całość zalać bulionem i gotować na średnim ogniu około 40 minut, aż ryż i warzywa zmiękną.

4

Pod koniec gotowania zupy przygotować zasmażkę - na wyższej patelni lub w rondelku rozpuścić masło i wymieszać je z mąką – smażyć 1 minutę.

5

Stopniowo dodawać mleko cały czas mieszając do momentu, w którym masa zgęstnieje.

6

Przełożyć zasmażkę do zupy wraz z drobno posiekaną rukolą i jarmużem cały czas mieszać aż wszystkie składniki się połączą. Doprawić solą i pieprzem.

Możliwości:
7

można użyć dowolnego bulionu

8

wersja VEGE: zasmażkę robimy na oleju kokosowym i całość zalewamy mlekiem roślinnym

Wartości odżywcze

Porcji 7


Ilość na porcję
Kalorie 227
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 9.5g15%
Węglowodany 29.6g10%
Białko 6.3g13%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.