Pożywna i pyszna!
W dużym garnku rozgrzać oliwę i obsmażyć na niej drobno pokrojoną w kostkę cebulę (na średnim ogniu). Po 3 minutach dodać do niej wyciśnięty przez praskę czosnek i smażyć kolejne 2 minuty.
Następnie dodać ryż, marchewkę z groszkiem, pieczarki i seler naciowy pokrojone w talarki oraz bataty w kostkę, liście laurowy, ziele angielskie i przyprawę curry. Wszystko smażyć 2 minuty.
Całość zalać bulionem i gotować na średnim ogniu około 40 minut, aż ryż i warzywa zmiękną.
Pod koniec gotowania zupy przygotować zasmażkę - na wyższej patelni lub w rondelku rozpuścić masło i wymieszać je z mąką – smażyć 1 minutę.
Stopniowo dodawać mleko cały czas mieszając do momentu, w którym masa zgęstnieje.
Przełożyć zasmażkę do zupy wraz z drobno posiekaną rukolą i jarmużem cały czas mieszać aż wszystkie składniki się połączą. Doprawić solą i pieprzem.
można użyć dowolnego bulionu
wersja VEGE: zasmażkę robimy na oleju kokosowym i całość zalewamy mlekiem roślinnym
Porcji 7
* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.