Opcje drukowania:

Rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy

Ilość porcji1 porcja

 1 szklanka czerwonej soczewicy
 1 mała papryczka chili
 4 ząbki czosnku
 1 marchewka
 1 ½ L bulionu warzywnego
 sól i pieprz
 1 natka pietruszki
 2 łyżki oleju rzepakowego
 1 łyżka masła
 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1

Soczewicę należy opłukać na sicie pod bieżącą wodą. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Papryczkę chili drobno posiekać.

2

Na rozgrzane dno garnka wlać olej i dodać masło. Kiedy tłuszcz się roztopi wrzucić marchewkę i całość smażyć około 2 min.

3

Do garnka z marchewką dodać przepłukaną soczewicę, papryczkę chili i wyciśnięty przez praskę czosnek oraz słodką paprykę - smażyć około 2 min.

4

Całość zalać bulionem i gotować około 15-20 min na średnim ogniu do momentu kiedy soczewica i marchewka będą miękkie. Całość zblendować.

5

Doprawić sola i pieprzem. Podawać posypane obficie natka pietruszki.