Opcje drukowania:

Rolada śląska i modra kapusta

Ilość porcji5 porcji

 5 plastrów polędwicy wołowej o grubości ok 1 cm
 musztarda francuska
 chrzan
 ogórek kiszony
 kabanosy tłuste
 biała cebula
 sól
 pieprz
 mąka
 masło klarowane
 liść laurowy
 ziele angielskie
 1 L bulionu wołowo-drobiowego
Kluski śląskie
 przepis tutaj- http://alebabka.blogspot.com/2011/11/kluski-slaskie.html
Modra kapusta 
 1 główki czerwonej kapusta
 100 ml czerwonego wytrawnego wina
 1 mała cebula
 1 obranego jabłka
 3 śliwki kalifornijskie
 50 g boczku
 1 łyżeczka soku z cytryny
 sól i pieprz
1

Mięso umyj i dokładnie osusz. Każdy płat mięsa roztłucz  tłuczkiem do mięsa pomiędzy dwoma kawałkami foli na jak najcieńszy  płat.

2

Mięso rozłóż na desce. Każdy płat mięsa posmaruj w kolejności chrzanem, musztardą.

3

Przy jednym z krótszych boków, przy jego końcu ułóż przekrojonego na pół kabanosa, ogórka kiszonego pokrojonego w słupki (na każdą roladę ok 2-3 kawałki), pokrojona w kosteczkę biała cebulę.

4

Rolady zwijaj, aby się trzymały zwiąż je bawełniana nicią lub wykałaczkami. Obtocz w mące i smaż na rozgrzanym  maśle klarowanym aż nabiorą złotego koloru.

5

Zalej bulionem, dodaj liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego. Duś ok 2 godzin na małym ogniu, aż będą miękkie.

6

Jeżeli sos jest za rzadki możesz go zagęścić łyżką mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 3 łyżkach zimnej wody. Dodając tą mieszaninę do sosu i czekając aż się zagotuje.

7

Przed podaniem ściągnij nici.

Modra kapusta 
8

Kapustę czerwoną poszatkować, opłukać zimną wodą i umieścić w garnku.

9

Dodać ok 100ml wina. Dusić ok 10-15 min.

10

Na patelni podsmażyć pokrojony w drobną kostkę boczek.

11

Kiedy cały tłuszcz się wytopi dodać pokrojone w kostkę jabłko, cebulę, i śliwki. Smażyć ok 3-4 min.

12

Kapustę skropić sokiem z cytryny, wymieszać. Dodać wszystkie składniki z patelni.

13

Doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość dusić do momentu, aż kapusta będzie miękka.

Wartości odżywcze

Porcji 5