Pomidorki cherry przekroić na pół, ułożyć je na brytfance przekrojoną stroną do dołu, skropić 1 łyżeczką oliwy z oliwek, posolić i skropić miodem. Pomidorki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160°C przez 20 minut albo do momentu, kiedy zrobią się miękkie.
Na głębokiej patelni, na średnim ogniu rozgrzać pozostałą oliwę z oliwek. Wrzucić posiekaną cebulę i smażyć ją przez 3-4 minuty, aż zmięknie. Dodać posiekany czosnek i papryczkę chili, dusić aż zmiękną.
Dodać obrane, oczyszczone krewetki i smażyć 4 minuty. Po tym czasie wyjąć, krewetki i odłożyć do miseczki.
Na patelnię wsypać ryż do risotto. Ryż smażyć przez 2 minuty. Podlać go winem do momentu odparowania, następnie stopniowo bulionem co chwila mieszając. Dodać koncentrat. Wymieszać
Dodać podsmażone krewetki, następnie upieczone pomidorki cherry i połowę posiekanego oregano.
Całość doprawić solą i pieprzem. Ugotowany ryż posypujemy resztą oregano i podajemy.
Porcji 4