Opcje drukowania:

Risotto pomidorowe z krewetkami

Ilość porcji4 porcjeCzas Przygotowania10 minutCałkowity czas20 minut

 250 g pomidorków cherry
 4 łyżki oliwy z oliwek
 ½ L bulionu warzywnego
 1 cebula
 2 ząbki czosnku
 1 papryczka chili
 1 łyżka koncentratu pomidorowego
 ¼ szklanki białego wina
 1 szklanka ryżu arborio
 200 g krewetek
 2 łyżki pokrojonych świeżych liści oregano
 1 łyżeczka miodu
 sól i pieprz
1

Pomidorki cherry przekroić na pół, ułożyć je na brytfance przekrojoną stroną do dołu, skropić 1 łyżeczką oliwy z oliwek, posolić i skropić miodem. Pomidorki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160°C przez 20 minut albo do momentu, kiedy zrobią się miękkie.

2

Na głębokiej patelni, na średnim ogniu rozgrzać pozostałą oliwę z oliwek. Wrzucić posiekaną cebulę i smażyć ją przez 3-4 minuty, aż zmięknie. Dodać posiekany czosnek i papryczkę chili, dusić aż zmiękną.

3

Dodać obrane, oczyszczone krewetki i smażyć 4 minuty. Po tym czasie wyjąć, krewetki i odłożyć do miseczki.

4

Na patelnię wsypać ryż do risotto. Ryż smażyć przez 2 minuty. Podlać go winem do momentu odparowania, następnie stopniowo bulionem co chwila mieszając. Dodać koncentrat. Wymieszać

5

Dodać podsmażone krewetki, następnie upieczone pomidorki cherry i połowę posiekanego oregano.

6

Całość doprawić solą i pieprzem. Ugotowany ryż posypujemy resztą oregano i podajemy.

Wartości odżywcze

Porcji 4