Opcje drukowania:

Racuchy light

Ilość porcji7 porcji

Składniki suche:
 1 szklanka mąki pełnoziarnistej pszennej
 1 szczypta soli
  łyżeczki proszku do pieczenia
  łyżeczki sody oczyszczonej
 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
 garść żurawiny i słonecznika
Składniki mokre:
 1 szklanka maślanki lub kefiru
 1 łyżka syropu klonowego
 1 łyżka oleju
1

Wszystkie składniki suche wymieszać dokładnie w misce. W osobnej misce zrobić to samo z mokrymi składnikami.

2

Zawartość obu misek połączyć. Powstanie gęste ciasto.

3

Patelnie teflonową rozgrzać i smażyć na niej placuszki. U mnie jedna duża łyżka = jeden racuszek.Koniecznie podawać z syropem klonowym.

Wartości odżywcze

Porcji 0


Ilość na porcję
Kalorie 108
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 2.4g4%
Cholesterol 1mg1%
Sód 121mg6%
Potas 116mg4%
Węglowodany 18.1g7%
Białko 3g6%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.