Do dużej miski wyłożyć pokrojone w kawałki banany, oliwę, syrop klonowy i cynamon. Całość zmiksować blenderem lub ugnieść za pomocą tłuczka do ziemniaków (wolę tę formę, gdyż pozwala ona na zachowanie kawałków banana).
Do miski dodać wszystkie pozostałe składniki i dobrze wymieszać.
Na formę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać za pomocą łyżki, miarki kuchennej lub gałkownicy do lodów ciastka.
Włożyć do nagrzanego do 160 C piekarnika z funkcją grzania góra-dół na 25-30 minut lub do momentu, kiedy nabiorą złotego koloru.
banany - można zastąpić startym jabłkiem lub ugotowanym batatem
płatki owsiane - można zastąpić dowolnymi płatkami np. jaglanymi, żytnimi, orkiszowymi
syrop klonowy - można zastąpić miodem, syropem z agawy lub cukrem trzcinowym, kokosowym, ksylitolem, erytrytolem, stewią
wiórki kokosowe - można zastąpić płatkami owsianymi, mielonymi migdałami lub dowolnymi płatkami
żurawinę - rodzynkami, śliwkami, suszonymi morelami, daktylami lub wiśniami
orzechy włoskie - można zastąpić dowolnymi orzechami lub pestkami czy nawet czekoladą gorzką
siemię lniane - można pominąć lub zastąpić nasionami chia lub babka płesznik
Porcji 15
* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.