Opcje drukowania:

Puszyste pancakesy cytrynowe – doskonałe

Ilość porcji2 porcje

Składniki na 2 porcje:
 250 g sera ricotta (lub serek śmietankowy, twarożek)
 ½ szklanki mleka
 2 jajka
 ¾ szklanki mąki pszennej
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 1 szczypta soli
 1 cytryna
 2 łyżki cukru pudru
 olej rzepakowy do smażenia
 do podania: syrop klonowy, maliny, cytryna, cukier puder, masło
1

Ser ricotta wymieszać z mlekiem i żółtkami.

2

Dodać przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia i solą oraz startą na tarce skórkę z całej cytryny oraz 2 łyżki jej soku. Całość wymieszać na gładką masę.

3

Białka jaj ubić na sztywno pod koniec ubijania dodać 2 łyżki cukru pudru i ubijać jeszcze minutę.

4

Ubite białka dodać do masy serowej, całość  delikatnie wymieszać.

5

Na rozgrzaną patelnię wlać olej i na nego wykładać po 2 łyżki ciasta. Smażyć pancakesy po 1 minucie z każdej strony.

6

Układać jeden na drugi, na koniec dekorując malinami, kawałkiem masła i obficie polewając syropem klonowym oraz sokiem z cytryny.

Wartości odżywcze

Porcji 2