Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić w rondlu na rozgrzanym olejem. Po 4 minutach dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i smażyć jeszcze minutę. Na koniec dodać wszystkie pozostałe składniki pomijając wieprzowinę. Całość dobrze wymieszać. Gotować na małym ogniu około 30 minut aż sos się zredukuje. Po tym czasie zdjąćgo z ognia i wystudzić.
Umytą i osuszoną łopatkę zanurzyć w wystudzonym sosie (marynacie) i włożyć do lodówki na minimum 4 godziny a najlepiej na całą noc.
Piekarnik nastawić na temperaturę 180 º C. * Włożyć do niego mięso w brytfance przykrytej folią aluminiową bądź pasującą do niej pokrywką. Zmniejszyć temperaturę do 140 º C i piec całość około 5 godzin.
Wersja ekspresowa: należy zostawić temperaturę 180 º C i piec mięso przez 2 ½ godziny.
Wieprzowinę należy szarpać na włókna za pomocą widelca i podawać np. w bułkach drożdżowych z dodatkiem świeżej sałatki, na plackach kukurydzianych lub w towarzystwie ryżu. Ja często podaję ja również z bagietką.