Opcje drukowania:

Pulled pork czyli wolno pieczona wieprzowina

Ilość porcji1 porcja

 2 kg łopatki wieprzowej
 1 cebula
 3 ząbki czosnku
 1 szklanka przecieru pomidorowego (może być sos BBQ lub ketchup)
 4 łyżki octu jabłkowego
 ½ szklanki bulionu drobiowego
 2 łyżki miodu
 1 łyżka musztardy Dijon
 1 łyżka sosu Worcestershire
 1 łyżeczka chili - przyprawa
 1 łyżka słodkiej papryki - przyprawa (świetnie smakuje papryka wędzona)
 ½ łyżeczki soli
 ½ łyżeczki pieprzu
 2 łyżki oleju rzepakowego
 50 ml wody
1

Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić w rondlu na rozgrzanym olejem. Po 4 minutach dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i smażyć jeszcze minutę. Na koniec dodać wszystkie pozostałe składniki pomijając wieprzowinę. Całość dobrze wymieszać. Gotować na małym ogniu około 30 minut aż sos się zredukuje. Po tym czasie zdjąćgo z ognia i wystudzić.

2

Umytą i osuszoną łopatkę zanurzyć w wystudzonym sosie (marynacie) i włożyć do lodówki na minimum 4 godziny a najlepiej na całą noc.

3

Piekarnik nastawić na temperaturę 180 º C. * Włożyć do niego mięso w brytfance przykrytej folią aluminiową bądź pasującą do niej pokrywką. Zmniejszyć temperaturę do 140 º C i piec całość około 5 godzin.

4

Wersja ekspresowa: należy zostawić temperaturę 180 º C i piec mięso przez 2 ½ godziny.
Wieprzowinę należy szarpać na włókna za pomocą widelca i podawać np. w bułkach drożdżowych z dodatkiem świeżej sałatki, na plackach kukurydzianych lub w towarzystwie ryżu. Ja często podaję ja również z bagietką.