Opcje drukowania:

Przepis Iwony na dwa sposoby

Ilość porcji1 porcja

Jabłecznik z budyniem
 4 jajka
 1 szklanka cukru
 1 szklanka mąki pszennej
 1 szklanka mąki ziemniaczanej
 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 2 budynie waniliowe
 1 l mleka
 ½ szklanka cukru
 1 kg jabłek
Moja wersja z brzoskwiniami (na tortownicę o średnicy 24cm)
 ½ kostki margaryny = 125 g lub można zastąpić  125 g masła
 2 jajka
 ½ szklanka cukru
 ½ szklanka mąki pszennej
 ½ szklanka mąki ziemniaczanej
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 1 budyń waniliowy
 300 ml mleka
 200 ml syropu z brzoskwini z puszki
 2 łyżki cukru
 płatki migdałów do posypania
 cukier trzcinowy
Przygotowanie ciasta
1

Margarynę utrzeć z cukrem na puszysta masę.

2

Dodać żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i pianę ubita z białek.

3

Ugotować w międzyczasie budyń

Wersja na jabłecznik z budyniem
4

ugotować wg instrukcji na opakowaniu oraz zetrzeć jabłka na tarce o grubych oczkach.

5

1/2 Ciasta wylać na blaszkę rozłożyć starte jabłka można je posypać cynamonem i cukrem jeśli są kwaśne,na to wykładamy gorący budyń i rozsmarowujemy resztę ciasta.

6

Pieczemy 50 min w temperaturze 180 stopni.Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem .

Moja wersja na ciasto z brzoskwiniami
7

mleko połączyć z syropem z puszki brzoskwiń i postępować wg instrukcji na opakowaniu czyli przeważnie zagotować 300ml płynu (mleko+syrop) w pozostałych 200ml wymieszać proszek budyniowy.

8

Kiedy płyn się zagotuje dodać pozostałe 200ml i cały czas mieszać do zgęstnienia. Radzę skosztować czy budyń jest odpowiednio słodki

9

Ciasto wylać na blaszkę, wylać na nie budyń, następnie poukładać brzoskwinie pokrojone w ćwiartki. Posypać płatkami migdałów i cukrem trzcinowym jeśli są kwaśne. Pieczemy 50 min w temperaturze 180 stopni.Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem .