Opcje drukowania:

Pożywna zupa z jarmużem

Ilość porcji8 porcjiCzas Przygotowania20 minutCałkowity czas25 minut

Składniki
 2 łyżki oliwy z oliwek
 1 cebula
 3 ząbki czosnku
 3 łodygi selera naciowego
 2 marchewki
 6 pieczarek
 1,50 l bulionu drobiowego
 2 liście laurowe
 ½ łyżki przyprawy curry
 1,50 łyżeczka soli morskiej
 1 puszka ciecierzycy
 1 pierś kruczka ugotowana w bulionie
 2 szklanki jarmużu
 czarny pieprz
 do podania: jogurt grecki, natka pietruszki
1

Na rozgrzane dno dużego garnka wlać oliwę i na średnim ogniu podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę, seler i marchew pokrojone w talarki, mieszając od czasu do czasu, około 5 minut.

2

Dodać grzyby pokrojone w talarki oraz czosnek wyciśnięty przez praskę, smażyć kolejne 3 minuty.

3

Całość zalać bulionem drobiowym. Dodać liście laurowe, przyprawę curry, ciecierzycę i sól. Doprowadzić do wrzenia.

4

Dodać pokrojone mięso kurczaka i gotować przez 10 minut na małym ogniu.

5

Na koniec dodać jarmuż , przykryć i gotować jeszcze przez 5 minut.

6

Doprawić pieprzem. Podawać z jogurtem naturalnym, obficie posypane zielenina np. pietruszką lub koperkiem.

Możliwości
7

zupę można przygotować na dowolnym bulionie np. warzywnym

8

zamiast ciecierzycy można użyć fasoli lub soczewicy

9

zamiast jarmużu można użyć posiekanej rukoli wtedy nie gotujemy ostatnich 5 minut

10

zamiast jarmużu można użyć posiekanej rukoli wtedy nie gotujemy ostatnich 5 minut

Wartości odżywcze

Porcji 8


Ilość na porcję
Kalorie 253
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 6.5g10%
Węglowodany 20.6g7%
Białko 28g57%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.