Na rozgrzane dno dużego garnka wlać oliwę i na średnim ogniu podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę, seler i marchew pokrojone w talarki, mieszając od czasu do czasu, około 5 minut.
Dodać grzyby pokrojone w talarki oraz czosnek wyciśnięty przez praskę, smażyć kolejne 3 minuty.
Całość zalać bulionem drobiowym. Dodać liście laurowe, przyprawę curry, ciecierzycę i sól. Doprowadzić do wrzenia.
Dodać pokrojone mięso kurczaka i gotować przez 10 minut na małym ogniu.
Na koniec dodać jarmuż , przykryć i gotować jeszcze przez 5 minut.
Doprawić pieprzem. Podawać z jogurtem naturalnym, obficie posypane zielenina np. pietruszką lub koperkiem.
zupę można przygotować na dowolnym bulionie np. warzywnym
zamiast ciecierzycy można użyć fasoli lub soczewicy
zamiast jarmużu można użyć posiekanej rukoli wtedy nie gotujemy ostatnich 5 minut
zamiast jarmużu można użyć posiekanej rukoli wtedy nie gotujemy ostatnich 5 minut
Porcji 8
* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.