Na rozgrzane dno patelni wlać około 2 cm wody. Poczekać do momentu, kiedy się zagotuje. Zmniejszyć ogień i wbić jajko. Czekamy około 2 minut, aż białko się zetnie, po tym czasie polewamy jajko wodą od góry.
Wyciągamy łyżką cedzakową na ręcznik papierowy i odsączamy.
Wydrążone i obrane awokado kroimy w plastry. Pomidorki przekrawamy w pół.
Na talerz wykładamy jogurt grecki, na niego wykładamy jajko, całość oprószamy solą i pieprzem oraz drobno posiekanym szczypiorkiem.
Z boku wykładamy przygotowane warzywa: rukolę, awokado i pomidorki koktajlowe. Całość polewamy oliwą. Podajemy z brioszką.
Letnie mleko wymieszać z drożdżami 2 łyżkami mąki pszennej i łyżką cukru. Odstawić na 5 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
Do misy robota wsypać mąki, pozostały cukier, dodać miękkie masło i jajko. Dodać rozczyn, czyli mieszaninę z drożdżami. Całość ugniatać 10 minut na małych obrotach lub ręcznie. Do momentu, kiedy ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Miskę przykryć ściereczką i pozostawić ciasto w ciepłym miejscu na 1 godzinę.
Po tym czasie ponownie zagnieść ciasto przez 5 minut. Z ciasta formować kulki wielkości mandarynki i przekładać je do blaszki o wymiarach 15 x 25 cm wysmarowanej tłuszczem zachowując 1 cm odstępy.
Odstawić ciasto ponownie na godzinę, następnie posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypać cukrem.
Brioszkę piec 35 - 40 minut w temperaturze 150 ° C z funkcją grzania góra -dół.
Porcji 0