Opcje drukowania:

Poranna miska czyli jajko po turecku

Ilość porcji1 porcjaCzas Przygotowania10 minutCzas pieczenia10 minutCałkowity czas10 minut

 1 jajko
 ½ szklanki jogurtu greckiego
 2 łyżki szczypiorku
 ¼ awokado
 1 garść rukoli
 kilka pomidorków koktajlowych
 Sól i pieprz świeżo mielony
 2 łyżki oliwy z oliwek
 1 maślana brioszka
Składniki na brioszkę:
 400 g maki pszennej typ 550
 100 g maki pszennej typ 00
 50 g cukru trzcinowego
 60 g masła
 1 jajko
 250 ml mleka
 14 g drożdży świeżych lub 7 g suszonych
 1 szczypta soli
Do posmarowania ciasta:
 1 żółtko
 2 łyżki mleka
 1 łyżka cukru perlistego
1

Na rozgrzane dno patelni wlać około 2 cm wody. Poczekać do momentu, kiedy się zagotuje. Zmniejszyć ogień i wbić jajko. Czekamy około 2 minut, aż białko się zetnie, po tym czasie polewamy jajko wodą od góry.

2

Wyciągamy łyżką cedzakową na ręcznik papierowy i odsączamy.

3

Wydrążone i obrane awokado kroimy w plastry. Pomidorki przekrawamy w pół.

4

Na talerz wykładamy jogurt grecki, na niego wykładamy jajko, całość oprószamy solą i pieprzem oraz drobno posiekanym szczypiorkiem.

5

Z boku wykładamy przygotowane warzywa: rukolę, awokado i pomidorki koktajlowe. Całość polewamy oliwą. Podajemy z brioszką.

Przygotowanie brioszki:
6

Letnie mleko wymieszać z drożdżami 2 łyżkami mąki pszennej i łyżką cukru. Odstawić na 5 minut, aby drożdże zaczęły pracować.

7

Do misy robota wsypać mąki, pozostały cukier, dodać miękkie masło i jajko. Dodać rozczyn, czyli mieszaninę z drożdżami. Całość ugniatać 10 minut na małych obrotach lub ręcznie. Do momentu, kiedy ciasto będzie gładkie i elastyczne.

8

Miskę przykryć ściereczką i pozostawić ciasto w ciepłym miejscu na 1 godzinę.

9

Po tym czasie ponownie zagnieść ciasto przez 5 minut. Z ciasta formować kulki wielkości mandarynki i przekładać je do blaszki o wymiarach 15 x 25 cm wysmarowanej tłuszczem zachowując 1 cm odstępy.

10

Odstawić ciasto ponownie na godzinę, następnie posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypać cukrem.

11

Brioszkę piec 35 - 40 minut w temperaturze 150 ° C z funkcją grzania góra -dół.

Wartości odżywcze

Porcji 1