Opcje drukowania:

Pomarańczowa szklaneczka czyli ciastko w szklance

Ilość porcji1 porcja

Ciasto
 225 g mąki
 65 g cukru
 1,50 łyżeczka cukru waniliowego
 225 g masła o temperaturze pokojowej
Krem cytrynowy
 6 średnich jajek
 200 g cukru
 60 g mąki
 skórka starta z pomarańczy
 150 ml soku z pomarańczy i odrobina soku z cytryny (ok 1 łyżka)
można dodać także
 cukier puder do posypania
Ciasto
1

Wszystkie składniki na ciasto połączyć i szybko wyrobić, można za pomocą miksera.
Rękoma oprószonymi mąką wgnieść ciasto w szklaneczki.
Włożyć do lodówki na 30 minut.

2

Po tym czasie ciasto po-nakłuwać widelcem i podpiec w temperaturze 175ºC przez 20 - 25 minut.

Krem cytrynowy
3

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno.
Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, a następnie żółtka.

4

Wmieszać mąkę, skórkę cytrynową, a na końcu sok z cytryny.
Krem wyłożyć na podpieczone ciasto.

5

Od tego czasu piec kolejne 30 minut w temperaturze 160ºC.