Opcje drukowania:

Polędwiczki wieprzowe w sosie jabłkowym

Ilość porcji3 porcjeCzas Przygotowania5 minutCałkowity czas15 minut

 1 polędwiczka wieprzowa
 3 łyżki oleju Kujawskiego
 150 ml soku jabłkowego
 150 ml bulionu drobiowego
 2 łyżki mąki pszennej
 sól i pieprz
1

Polędwiczkę wieprzową oczyścić z błon i pokroić na 2 cm plastry. Każdy plaster oprószyć solą i pieprzem, a następnie wszystkie obtoczyć z każdej strony w łyżce mąki. Ważne aby mięso miało temperaturę pokojową.

2

Rozgrzać dno patelni wlać olej Kujawski i smażyć na nim polędwiczki z każdej strony po 2-3 minuty.

3

Odłożyć na talerz i przykryć folią aluminiową.

4

Na patelni na której smażyło się mięso dodać pozostałą łyżkę mąki i smażyć, aż nabierze złotego koloru cały czas mieszając.

5

Do mąki dodać  sok jabłkowy i bulion cały czas  mieszać. Zredukować sos tzn gotować na średnim ogniu aż odparuję część płynu, a sos zgęstnieje i będzie kremowy. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

6

Na sam koniec dodać mięso wraz z wszystkimi sokami które są na talerzu i całość podgrzać około 2-3 minuty.

Uwaga!
7

Na zdjęciu polędwiczki podane są z pieczonymi ziemniaczkami. Ziemniaki pokroiłam w kostkę i podgotowałam w osolonej wodzie, odcedziłam i skropiłam olejem Kujawskim. Przełożyłam na blaszkę i piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 º C z funkcją grzania góra-dół do momentu kiedy zrobiły się złote.

Wartości odżywcze

Porcji 0