Polędwiczkę wieprzową oczyścić z błon i pokroić na 2 cm plastry. Każdy plaster oprószyć solą i pieprzem, a następnie wszystkie obtoczyć z każdej strony w łyżce mąki. Ważne aby mięso miało temperaturę pokojową.
Rozgrzać dno patelni wlać olej Kujawski i smażyć na nim polędwiczki z każdej strony po 2-3 minuty.
Odłożyć na talerz i przykryć folią aluminiową.
Na patelni na której smażyło się mięso dodać pozostałą łyżkę mąki i smażyć, aż nabierze złotego koloru cały czas mieszając.
Do mąki dodać sok jabłkowy i bulion cały czas mieszać. Zredukować sos tzn gotować na średnim ogniu aż odparuję część płynu, a sos zgęstnieje i będzie kremowy. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na sam koniec dodać mięso wraz z wszystkimi sokami które są na talerzu i całość podgrzać około 2-3 minuty.
Na zdjęciu polędwiczki podane są z pieczonymi ziemniaczkami. Ziemniaki pokroiłam w kostkę i podgotowałam w osolonej wodzie, odcedziłam i skropiłam olejem Kujawskim. Przełożyłam na blaszkę i piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 º C z funkcją grzania góra-dół do momentu kiedy zrobiły się złote.
Porcji 3