Opcje drukowania:

Placuszki na kefirze

Ilość porcji14 porcjiCzas Przygotowania5 minutCałkowity czas15 minut

 2 jabłka
 400 g kefiru
 1 jajko
 2 łyżki cukru trzcinowego
 1 łyżka olej rzepakowego
 1 szczypta soli
 1 skórka z cytryny
 2 szklanki mąki bezglutenowej* UWAGA! można użyć mąki pszennej
 1 szczypta mielonego imbiru (opcjonalnie)
 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
 *używam własnej mieszanki mąki bezglutenowej - przepisy na nią znajdziecie w mojej książce "Fit Słodkości"
1

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki.

2

Wymieszać kefir wraz z jajkiem, cukrem trzcinowym, olejem, solą i skórką startą z cytryny. Do masy dodać jabłka i ponownie wszystko wymieszać.

3

Mąkę bezglutenową przesiać wraz z imbirem i sodą do masy z jabłkami. Całość dokładnie wymieszać do połączenia składników.

4

Placuszki smażyć na patelni delikatnie posmarowanej tłuszczem (najlepiej nasączyć ręcznik papierowy olejem i przecierać dno patelni co jakiś czas) po 3-4 minut z każdej strony na średnim ogniu.

5

Podawać z dowolnymi dodatkami, posypane cukrem pudrem - najlepiej trzcinowym :)

6

Jeżeli ciasto jest za luźne należy dodać więcej mąki, jeżeli za gęste dodać odrobinę wody, soku lub mleka.

Wartości odżywcze

Porcji 0