Opcje drukowania:

Placek na maślance

Ilość porcji1 porcja

 100 g jagód (mogą być mrożone)
Składniki mokre:
 1 szklanka maślanki lub kefiru
 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
 ½ szklanki oleju
 3 jajka
Składniki suche:
 1 łyżeczka skórki z cytryny
 2 ½ szklanki mąki pszennej
 ¾ szklanki cukru
 3 łyżeczki proszku do pieczenia
KRUSZONKA:
 100 g masła
 100 g mąki
 100 g cukru
 20 g sezamu
 20 g migdałów w płatkach.
1

Piekarnik nastawić na temperaturę 180 C z funkcją grzania góra - dół. Przygotować tortownicę o średnicy 25 cm. Dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i obsypać mąką.

2

Wszystkie składniki kruszonki wymieszać ze sobą. Odłożyć do lodówki na czas przygotowania ciasta. (sezam i migdały można pominąć).

3

W dużej misce wymieszać ze sobą wszystkie składniki suche.

4

Składniki mokre dobrze wymieszać do ich połączania.

5

Składniki mokre przelać do składników suchych szybki i dokładnie wymieszać.

6

Ciasto przelać do formy, posypać jagodami, a na samą górę kruszonkę.

7

Piec 1 godzinę. Wystudzić i obsypać cukrem pudrem.


Fatal error: Uncaught wfWAFStorageFileException: Unable to save temporary file for atomic writing. in /wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:35 Stack trace: #0 /wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(659): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents('//wp-content/wf...', '<?php exit('Acc...') #1 [internal function]: wfWAFStorageFile->saveConfig('synced') #2 {main} thrown in /wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 35