Zupełnie coś nowego!
W rondlu zagotować bulion i dodać do niego polentę – gotować 5 minut, aż cały płyn zostanie wchłonięty.
Do polenty dodać posiekaną bazylię oraz parmezan i ponownie całość wymieszać.
Masę przełożyć do foremki wysmarowanej oliwą (można też foremkę wyłożyć folia spożywczą), wyrównać szpatułką na grubość ok 1,5 cm i odstawić do wystygnięcia (około 20 minut).
Formę z polentą przykryć papierem do pieczenia, a następnie blachą do pieczenia i zdecydowanym ruchem odwrócić tak aby polenta „wyszła” z blaszki. Skropić ja oliwą.
Warzywa pokroić w dowolne kształty, pomidory zostawić w całości - wszystko umieścić w misce. Skropić oliwą, oprószyć sola i pieprzem.
Warzywa umieścić obok polenty . Wszystko umieścić w nagrzanym piekarniku do 200 ºC z funkcją grill i piec około 15 minut.
Przed podaniem warzywa wyłożyć na polentę i udekorować świeżą rukolą.
zamiast polenty można użyć kaszy manny
warzywa można zapiec z serem feta lub halumi
całość dodatkowo można podawać z pesto
Porcji 0
* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.