Opcje drukowania:

Pierniczki doskonałe

Ilość porcji1 porcja

 90 dag mąki pszennej
 25 dag masła - UWAGA!!! masła nie rozpuszczać ma mieć temp pokojową.
 25 dag miodu naturalnego
 15 dag cukru
 3 jajka
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 1 łyżeczka sody oczyszczonej rozpuszczonej w letniej wodzie ok 2-3 łyżkach
 1 łyżka oleju
 1  łyżka kawy mielonej
 8 łyżek kakao
 3 paczki przyprawy do pierników
1

Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce i razem wyrobić - ciasto może być trochę luźniejsze.

2

Pozostawić w zimnym miejscu na kilka godzin aż stężeje.

3

Po tym czasie rozwałkować na grubość ok 0,5 cm i wyciskać foremkami dowolne kształty. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 C przez ok 10 min.

4

Pierniki przechowywać w metalowych puszkach ok 1-2 tygodni w suchym i chłodnym miejscu. Wtedy nabiorą wilgotności i aromatu.

UWAGA!
5

Moje ciasto przy wałkowaniu bardzo się kruszyło jednak jak ociepliło się trochę kruszyły się tylko boki i bez problemów wygniatałam foremkami pierniki bez podsypywania mąką.