Opcje drukowania:

Pieczona pomidorowa

Ilość porcji1 porcja

 6 pomidorów (dużych)
 4 pomidory suszone w oliwie
 2 cebule
 5 ząbków czosnku, nieobrane
 1 L bulionu warzywnego
 ¼ łyżeczki wędzonej papryki
 1 łyżeczka miodu
 1 szczypta cynamonu
 sól morska i pieprz
 oliwa z oliwek
 świeży tymianek, bazylia, oregano
1

Piekarnik nastawić na temperaturę 200 ºC  z funkcją grzania góra-dół.

2

Pomidory pokroić w ćwiartki* i rozłożyć w naczyniu żaroodpornym lub czystej blaszce. Dodać obrany czosnek, cebulę pokrojoną w talarki oraz pokrojone w paski suszone pomidory, gałązki tymianku, bazylię, oregano. Całość oprószyć solą, pieprzem i skropić oliwą z oliwek i polać miodem. Piec około 30 minut.

3

Całą zawartość brytfanki przelać do rondla usuwając gałązki tymianku. Zmiksować. Zalać wszystko bulionem warzywnym- pilnując aby zupa miała właściwą konsystencję - jeżeli za gęsta należy dodać więcej bulionu bądź wody. Gotować 10 min na średnim ogniu. Dodać szczyptę cynamonu i doprawić do smaku solą i pieprzem.

4

Zupę podawać z polskim pesto - przepis TUTAJ (klik).

5

* pomidory można wcześniej sparzyć i ściągnąć skórę, ja jednak nigdy tego nie robię - jeżeli chcemy aby była gładka można ją po prostu przelać przelać przez sito.

Uwaga!
6

Polecam do zupy dodać łyżkę mascarpone jeżeli ma za ostry smak