Piekarnik rozgrzać do 180C. Formę lub żeliwna patelnię o średnicy 20 cm wysmarować olejem kokosowym.
W blenderze zmielić kasze gryczaną i przełożyć do dużej miski. Dodać do niej proszek do pieczenia, siemię lniane, cynamon, gałkę muszkatołową, imbir i sól. Wymieszać.
W drugiej misce wymieszać mleko kokosowe i syrop klonowy. Na przygotowaną patelnię wylać 1/3 mikstury z mlekiem, a następnie równomiernie posypać połową mieszanki z kaszą. Całość posypać połową posiekanych orzechów i pokrojonymi w kostkę dwoma śliwkami.
Ponownie na wierzch wlać 1/3 mleka kokosowego posypać pozostałą połową kaszy i ponownie zalać mlekiem.
Udekorować pozostałymi orzechami włoskimi i śliwkami. Lekko uderzyć naczyniem o blat, aby uszły pecherzyki powietrza. Włożyć do piekarnika i piec przez 45-50 minut lub do momentu, aż wierzch będzie złoty. Podawać z jogurtem roślinnym i syropem klonowym.
Porcji 6
* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.