Opcje drukowania:

Pieczona ciecierzyca- zdrowa FIT przekąska

Ilość porcji1 porcja

 1 puszka ciecierzycy (można użyć suchej uprzednio namoczonej i ugotowanej*)
 1 łyżka oliwy z oliwek
 ¼ łyżeczki soli morskiej
 ½ łyżeczki słodkiej papryki
 ¼ łyżeczki kurkumy
 1 szczypta mielonego chili
 *suchą ciecierzycę  namoczyć w zimnej wodzie od 4 godzin (im dłużej tym lepiej). Po tym czasie odcedzić ją na sicie i przelać zimną wodą. Ciecierzycę ponownie włożyć do garnka zalać zimną wodą i gotować 50 - 60 minut pod przykryciem. Można dodać liść laurowy lub ząbek czosnku aby wzbogacić jej smak.
1

Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 º C z funkcją grzania góra- dół. Przygotować blachę wykładając ją papierem do pieczenia.

2

Ciecierzycę wypłukać i odsączyć na sicie, następnie wysypać na papierowy ręcznik i osuszyć.

3

Przenieść ją na blachę i piec 15 minut w nagrzanym piekarniku. Po tym czasie wyjąć ją i wymieszać w misce z pozostałymi przyprawami, solą i oliwą

4

Ponownie wyłożyć na blachę i piec przez 15 minut, aż cieciorka będzie chrupiąca. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim cieciorkę, aż ostygnie – poprzez pozostawienie jej w piekarniku będzie jeszcze bardziej chrupiąca lecz gdy się śpieszysz możesz wyjąć ja od razu, przestudzić i chrupać :)

5

Można ją również przed podaniem wymieszać z drobno posiekaną pietruszką.

UWAGA:
6

Pieczona cieciorka najlepiej smakuje pierwszego dnia, ale może być przechowywana w szczelnym pojemniku przez 4 dni.
Można użyć zwykłej oliwy z oliwek lub oliwy smakowej.
Można stworzyć dowolne kombinacje np.:
-na słodko: wystarczy dodać trochę syropu klonowego, miodu lub syropu z agawy i cynamon
-na słono: kombinacja przypraw – masz do wyboru: czarny pieprz, czosnek rozmaryn, wędzoną paprykę, oregano, curry, chili, przyprawę 5 smaków, zioła prowansalskie, cynamon, gałkę muszkatołową, kardamon, mielony imbir.