Opcje drukowania:

Peperonata – papryka z pomidorami i czosnkiem

Ilość porcji3 porcjeCzas Przygotowania15 minutCzas pieczenia25 minutCałkowity czas40 minut

 2 papryki żółte
 2 papryki czerwone
 2 cebule
 3 pomidory
 3 ząbki czosnku
 4 łyżki oliwy z oliwek
 1 świeża bazylia
 sól i pieprz
 1 łyżeczka miodu
 1 łyżka białego octu winnego
 1 szczypta gałki muszkatołowej
 płatki papryczki chili (opcjonalnie – ja lubię ostry smak)
1

Na 2 łyżkach oliwy zeszklić pokrojoną w talarki cebulę. Dodać do niej miód i smażyć jeszcze minutę.

2

Paprykę pokroić w paski (usuwając gniazda nasienne), pomidory sparzyć i obrać ze skóry – pokroić w kostkę, czosnek wycisnąć przez praskę. Wszystko te składniki dodać do cebuli i dobrze wymieszać. Doprawić lekko solą i pieprzem, płatkami chili i skropić pozostałą oliwą.

3

Całość przełożyć do żaroodpornego naczynia i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 °C z funkcją grzania góra-dół. Piec 25 minut.

4

Peperonatę wyjąc z piekarnika, polać octem, doprawić solą, pieprzem i gałką, posypać świeżą bazylią. Całość wymieszać. Podawać ciepłe lub zimne.

Możliwości:
5

ocet można zastąpić sokiem z cytryny

6

peperonatę można podawać jako dodatek do makaronu

Wartości odżywcze

Porcji 0


Ilość na porcję
Kalorie 238
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 14.6g23%
Węglowodany 25.6g9%

Błonnik pokarmowy 4.89g20%
Białko 4.5g9%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.