Na 2 łyżkach oliwy zeszklić pokrojoną w talarki cebulę. Dodać do niej miód i smażyć jeszcze minutę.
Paprykę pokroić w paski (usuwając gniazda nasienne), pomidory sparzyć i obrać ze skóry – pokroić w kostkę, czosnek wycisnąć przez praskę. Wszystko te składniki dodać do cebuli i dobrze wymieszać. Doprawić lekko solą i pieprzem, płatkami chili i skropić pozostałą oliwą.
Całość przełożyć do żaroodpornego naczynia i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 °C z funkcją grzania góra-dół. Piec 25 minut.
Peperonatę wyjąc z piekarnika, polać octem, doprawić solą, pieprzem i gałką, posypać świeżą bazylią. Całość wymieszać. Podawać ciepłe lub zimne.
ocet można zastąpić sokiem z cytryny
peperonatę można podawać jako dodatek do makaronu
Porcji 0
* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.