Piekarnik nagrzać do temperatury 200 o C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Kalafior rozdzielić na różyczki, skropić olejem rzepakowym i oprószyć solą i pieprzem. Piec 15-20 minut aż będzie złoty i chrupiący.
Makaron ugotować w osolonej wodzie. W tym czasie na dno patelni wlać pozostały olej rzepakowy.
Obsmażyć na nim przez 3 minuty pokrojone w paseczki suszone pomidory i czosnek pokrojony w talarki.
Dodać ugotowany, odcedzony makaron, kalafior, płatki chili, drobno posiekaną natkę i bazylię. Całość energicznie wymieszać. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podawać posypane parmezanem.
kalafior można zastąpić brokułem
suszone pomidory można zastąpić kaparami lub marynowanymi karczochami
można użyć dowolnego makaronu choć pełnoziarnisty daje ciekawą orzechową nutę
Porcji 0