Opcje drukowania:

Penne z pieczonym kalafiorem ?

Ilość porcji3 porcjeCzas Przygotowania30 minutCzas pieczenia17 minutCałkowity czas40 minut

 ½ główki kalafiora
 1 szklanka razowego makaronu penne
 3 ząbki czosnku
 6 suszonych pomidorów
 1 natka pietruszki
 1 świeża bazylia
 1 łyżeczka płatków chili
 30 ml oleju rzepakowego
 1 sok z połowy cytryny
 1 starty parmezan
 1 sól i pieprz
1

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 o C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

2

Kalafior rozdzielić na różyczki, skropić olejem rzepakowym i oprószyć solą i pieprzem. Piec 15-20 minut aż będzie złoty i chrupiący.

3

Makaron ugotować w osolonej wodzie. W tym czasie na dno patelni wlać pozostały olej rzepakowy.

4

Obsmażyć na nim przez 3 minuty pokrojone w paseczki suszone pomidory i czosnek pokrojony w talarki.

5

Dodać ugotowany, odcedzony makaron, kalafior, płatki chili, drobno posiekaną natkę i bazylię. Całość energicznie wymieszać. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podawać posypane parmezanem.

Możliwości:
6

kalafior można zastąpić brokułem

7

suszone pomidory można zastąpić kaparami lub marynowanymi karczochami

8

można użyć dowolnego makaronu choć pełnoziarnisty daje ciekawą orzechową nutę

Wartości odżywcze

Porcji 3