Opcje drukowania:

pasztet z soczewicy

Ilość porcji1 porcja

 1 szklanka czerwonej soczewicy
 3 średniej wielkości marchewki
 1 por
 2 pietruszki
 1 średnia cebula
 2 ząbki czosnku
 1 łyżeczka zmielonego kminku
 1 łyżka koncentratu pomidorowego
 sól
 pieprz
 1 kawałek startego imbiru
 pieprz cayenne
 curry
 słodka papryka
 sos sojowy
 olej
 3 jajka
1

Soczewicę opłukać i ugotować w 2 szklankach wody.
Soczewicę wymieszać z koncentratem.

2

Marchewkę i pietruszkę zetrzeć, cebulę, por i czosnek drobno pokroić (ja zmiksowałam).

3

Na patelni rozgrzać olej wrzucić rozdrobnione warzywa i przyprawy i smażyć na małym ogniu.
Nie należy żałować przypraw, ich smak częściowo się zgubi po wymieszaniu z soczewicą i jajkami.

4

Gdy warzywa zmiękną połączyć je z soczewicą i dodawać po jednym jajku dokładnie mieszając.

5

Masę przelać do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą - ja piekłam w silikonowej.
Piec 30-40 minut w 180 stopniach.
Przed pokrojeniem pasztet ostudzić.