Opcje drukowania:

Pasta z białej fasoli

Ilość porcji5 porcjiCzas Przygotowania10 minutCałkowity czas10 minut

 400 g białej fasoli z puszki
 3 ząbki czosnku
 ½ sok z cytryny
 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
 ½ łyżeczki soli morskiej
 ½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
 ¼ szklanki oliwy z oliwek
 do dekoracji: łuskany słonecznik, oliwa, bazylia
1

Na dno rozgrzanej patelni wlać odrobinę oliwy i podprażyć na niej pokrojone w cienkie plastry ząbki czosnku wraz z rozmarynem przez około 2-3 minuty.

2

Do wysokiej miski włożyć mocno odcedzoną fasolę, czosnek wraz z oliwą i rozmarynem. Całość doprawić solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny i zmiksować na gładką pastę za pomocą blendera powoli wlewając pozostała oliwę.

3

Gotową pastę z góry skropić oliwą udekorować łuskanym słonecznikiem i świeżą bazylią - podawać z pieczywem (typu focaccia lub ciabata) lub sezonowymi warzywami np. marchewką, selerem naciowym itp.

Możliwości i ciekawostki:
4

do masy można dodać pieczoną paprykę

5

masę można wzbogacić o ser typu feta

Wartości odżywcze

Porcji 5


Ilość na porcję
Kalorie 1263
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 102g157%
Węglowodany 58g20%
Białko 24g48%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.