Opcje drukowania:

Panna Cotta z sosem malinowo-karmelowym

Ilość porcji1 porcja

 2 szklanki śmietany kremówki 30% lub 36%
 3 łyżki cukru pudru
 1 laska wanilii
 3 łyżeczki żelatyny
Sos malinowy:
 200 g świeżych lub mrożonych malin
 2 łyżki cukru pudru
 wszystkie składniki zmiksować na gładką masę i przecedzić przez sito
Sos karmelowy:
 ½ szklanki cukru
 2 łyżki śmietanki kremówki
 Cukier podgrzać aż powstanie karmel, pod koniec dodać ostrożnie śmietankę
1

Kremówkę przelać do rondelka. Włożyć do niej rozciętą na pół laskę wanilii. Gotować na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.

2

3 łyżeczki żelatyny rozpuścić w szklance z 3 łyżkami gorącej wody.

3

Kiedy śmietanka się zagotuje, zmniejszyć ogień, gotować jeszcze ok 5 min Usunąć laskę wanilii.

4

Rondelek ze śmietanka zdjąć z ognia, dodać żelatynę i cukier puder. Cały czas mieszać aż wszystkie składniki się połączą.

5

Gotową panna cottę przelać do foremek opłukanych zimną wodą i wstawić do lodówki na około 5 godzin, najlepiej na całą noc.

6

Formę z zastygniętym deserem wstawić na chwilkę do naczynia z gorącą wodą. Do formy przyłożyć talerz i szybko odwrócić. Panna cotta powinna łatwo wyjść z formy.

7

Gotową Panna cottę  udekorować sosem malinowym i karmelowym.
Jeżeli chcemy aby nasza panna Cotta miała nieco inny smak do śmietanki można dodać 2 łyżeczki likieru morelowego, pomarańczowego itp.