Opcje drukowania:

Pączki z ryżem i bakaliami

Ilość porcji15 porcji

 50 g orzechów włoskich,
 60 g żurawiny zalanej 2 łyzkami alkoholu ja dałam Hennessy
 ½ L mleka,
 ¼ łyżeczki soli,
 40 g cukru,
 200 g ryżu okrągłego - ja użyłam do sushi ale może być też zwykły
 50 g masła,
 skórka starta z cytryny i pomarańćzy
 2 jajka,
 10 g świeżych drożdży,
 50 g mąki,
 30 g kandyzowanej wiśni.
 Oczywiście olej do ich usmażenia i na koniec cukier puder do posypania.
1

Po pierwsze należy posiekać kandyzowane wiśnie i orzechy włoskie, żurawinę zalać alkoholem i pozostawić na godzinę.

2

W tym czasie gotować mleko dodając do niego sól i dwie łyżeczki cukru.

3

Do gotującego mleka wsypać ryż, gotować przez 4-5 minut, mieszając bez przerwy dodać masła. Powstałą masę przestudzić do temperatury pokojowej.

4

Ostudzoną masę ryżową wymieszać z żółtkami, startą skórką pomarańczy i cytryny, wkruszyć drożdże.

5

Podczas dokładnego mieszania składników dodać przesianą mąkę i nasączone alkoholem bakalie.

6

Białka ubić na sztywną pianę dodając do niej stopniowo pozostały cukier.

7

Na masę ryżowo-bakaliową wyłożyć pianę z białek i delikatnie wymieszać.

8

Rozgrzać tłuszcz ( jego temperaturę zbadać poprzez wrzucenie do niego kawałek ciasta, gdy ciasto natychmiast wypłynie tłuszcz nadaje się do smażenia ).

9

Łyżką nabierać porcję ciasta i delikatnie wkładać do gorącego tłuszczu.Pączki smażyć na ciemnozłoty kolor przez ok. 3-4 minut, potem odwrócić i dosmażyć.

10

Gotowe pączki wyjąc i ułożyć na bibule bądź ręczniku papierowym by odsączyć tłuszcz. Na koniec posypać cukrem pudrem.

Wartości odżywcze

Porcji 0