Opcje drukowania:

Pączki z „dziurką” – jabłkiem czyli racucho-pączki

Ilość porcji1 porcja

 1 szklanka mąki bezglutenowej (spokojnie można użyć mąki pszennej)
 ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
 ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
 1 łyżeczka cynamonu
 2 łyżki cukru pudru
 1 szczypta soli
 1 jajko
 1 ¼ szklanki maślanki
 4 duże jabłka
 1 L oleju
1

W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatołowa, cukier i sól.

2

W osobnej misce wymieszać jajko i maślankę, a następnie przelać mieszaninę jaj do mieszanki suchej z mąką. Całość wymieszać aż dobrze się wszystko połączy.

3

Jabłka obrać i pokroić na 1 cm krążki usuwając z każdego gniazdo nasienne za pomocą noża lub ostrej foremki. Jabłka mają wyglądać jak pierścienie.

4

W dużym garnku (ja smażyłam w woku) rozgrzać olej.

5

Krążki jabłek zanurzać w cieście i kłaść na rozgrzany tłuszcz. Smażyć z każdej strony po 2 minuty lub do momentu kiedy zrobią się złote.

6

Racucho - pączki wykładać na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

7

Przed podaniem obficie posypać cukrem pudrem.