W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatołowa, cukier i sól.
W osobnej misce wymieszać jajko i maślankę, a następnie przelać mieszaninę jaj do mieszanki suchej z mąką. Całość wymieszać aż dobrze się wszystko połączy.
Jabłka obrać i pokroić na 1 cm krążki usuwając z każdego gniazdo nasienne za pomocą noża lub ostrej foremki. Jabłka mają wyglądać jak pierścienie.
W dużym garnku (ja smażyłam w woku) rozgrzać olej.
Krążki jabłek zanurzać w cieście i kłaść na rozgrzany tłuszcz. Smażyć z każdej strony po 2 minuty lub do momentu kiedy zrobią się złote.
Racucho - pączki wykładać na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Przed podaniem obficie posypać cukrem pudrem.