Opcje drukowania:

Pączki pieczone o może bułeczki?

Ilość porcji1 porcja

 230 ml ciepłego mleka
 50 g masła
 350 g mąki
 15 g świeżych drożdży lub  1½ łyżeczki drożdży instant
 ¾ szklanki cukru
1

Masło rozpuścić, mleko lekko podgrzać.

2

Wszystkie składniki ciasta wyrabiać około 10 minut. Jeżeli ciasto bardzo się klei podsypać mąką jednak uważać aby nie dać jej za dużo gdyż wtedy ciasto może zrobić się twarde.

3

Do natłuszczonej miski włożyć wyrobione ciasto i przykryć bawełnianym ręcznikiem. Miskę odstawić w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na około 50 minut -do momentu kiedy podwoi swoją objętość.

4

Kiedy ciasto wyrośnie uderzyć w nie pięścią i ponownie wyrabiać około 5 minut. Rozwałkować na stolnicy na grubość około 1 cm. Wycinać krążki, pączki z dziurką i odkładać na blachę wyłożoną papierem. Ostawić na 20 min do ponownego wyrośnięcia.

5

Piekarnik nastawić na temperaturę 180 C i piec około 10-15 minut aż nabiorą złotego koloru.

6

Udekorować lukrem lub czekoladą.*
* udekorowałam pączki białą czekoladą rozpuszczoną w mikrofali oraz pistacjami, żurawiną, cukrem ozdobnym oraz gwiazdkami.