Opcje drukowania:

Owsiankowe crème brûlée

Ilość porcji2 porcjeCzas Przygotowania10 minutCałkowity czas1 godz.

 7 łyżek płatków owsianych błyskawicznych
 1 ½ szklanki mleka migdałowego
 1 laska wanilii
 1 szczypta soli
 2 łyżki syropu klonowego
 1 skórka starta z cytryny
 3 łyżki drobnego cukru trzcinowego
 świeże owoce (ja wybrałam maliny)
1

Płatki owsiane zalać mlekiem wraz z przeciętą wzdłuż laską wanilii i gotować na średnim ogniu, aż wchłoną płyn, a cała masa będzie gęsta. Usunąć laskę wanilii.

2

Całość doprawić szczyptą soli i syropem klonowym. Następnie wszystko razem zblendować na gładki krem.

3

Krem owsiankowy przelać do pucharków i wystudzić. (uwaga! jeżeli nie masz palnika krem umieść w naczyniach żaroodpornych)

4

Przed podaniem wierzch deseru oprószyć cukrem trzcinowym i za pomącą palnika cukierniczego opiec. Ma powstać karmelowa skorupka. (uwaga! jeżeli nie masz palnika wystarczy, że deser włożysz do piekarnika nagrzanego do 200º C z funkcją górnej grzałki na około 5-10 minut)

5

Podawać z sezonowymi owocami.

Wartości odżywcze

Porcji 0