Opcje drukowania:

Owoce pod kruszonką

Ilość porcji1 porcja

 200 g jagód
 4 jabłka
 ¼ szklanki cukru pudru (w wersji fit zamienić na cukier z palmy kokosowej)
 sok z ½ cytryny
 2 łyżki mąki ziemniaczanej
 6 łyżek masła + 1 do wysmarowania formy (w wersji fit zamienić na olej kokosowy)
 ½ szklanki cukru trzcinowego (w wersji fit zamienić na cukier z palmy kokosowej)
 ½ szklanki płatków owsianych górskich
 ½ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
 1 garść orzechów włoskich
 1 szczypta soli
 1 łyżeczka cynamonu
 jako dodatek do podania: lody lub jogurt grecki
1

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 °C z funkcją grzania góra - dół. Naczynie  żaroodporne o średnicy 28 cm wysmarować masłem.

2

Do miski przełożyć umyte jagody oraz obrane i pokrojone w kostkę jabłka skropione sokiem z cytryny. Dodać do nich cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać i przełożyć do przygotowanego naczynia.

3

W drugiej misce wymieszać ze sobą płatki, mąkę, cukier trzcinowy i cynamon. Dodać zimne masło i  zagnieść palcami kruszonkę.

4

Kruszonkę wyłożyć równomiernie na owoce, posypać orzechami. Całość piec około 20 minut aż nabierze złotego koloru.

5

Podawać z jogurtem naturalnym lub lodami.